Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit 3 pijlers:
Het onderwerp 'Pensioenen' valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en is een van de taken van de minister. De pensioen-gerelateerde onderwerpen worden in het parlement behandeld in:
De regels voor pensioenen en het toezicht daarop staan in de Pensioenwet.
In 2017 heeft de Tweede Kamer ingestemd met IORP II, de controversiële pensioenrichtlijn voor heel Europa. Nu er een Europees akkoord is over de richtlijn, is het aan de lidstaten om de richtlijn te implementeren in nationale wetgeving. Volgens de toenmalige staatsscretaris Klijnsma: "... zijn de gevolgen voor de Nederlandse Pensioenwet tijdens de onderhandelingen nauwgezet in gaten gehouden .... en sluit het uiteindelijke onderhandelingsresulaat aan bij het Nederlandse stelsel."
Echter zowel binnen alsook buiten het parlement zijn er veel kritische geluiden te horen. De nationale pensioenpot bedraagt ruim € 1.400 miljard, oftewel zo'n 60% van alle Europese pensioengelden. Dat is een hoop geld, waar zowel de Nederlandse staat alsook de EU begerig naar kijken.